La vie

Nieuwjaarsborrel

Elk jaar rond 6 januari komt heel het dorp samen bij de ‘Marie’ om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Omdat Frankrijk een Katholiek land is vieren ze die dag ook Driekoningen met een speciale ‘Galette des Rois’. Een bladerdeeg taartje gevuld met spijs.

Eerst wordt er geluisterd naar een speech van ‘Monsieur Le Maire’ (de burgemeester). We vinden zelf dat we ondertussen best goed Frans kunnen maar van die speech konden we toch niet veel maken. 

Na de speech wordt er geproost met appelcider en krijg je een puntje van die ‘Galette des Rois’.

Nu moet je goed opletten: elke taart bevat een stenen beeldje die in een van die puntjes verstopt zit. Als hij in jouw punt zit krijg je een papieren kroontje en ben je de koning of koningin.

Krijg je ooit zo’n taartje aangeboden neem dat niet ineens een grote hap anders breek je je tand er misschien op. Tandartsen zijn hier in de buurt allemaal met pensioen of vol dus dat kan een beetje lastig zijn. Gelukkig zijn we nog jong dus tenzij we op zo’n stenen beeldje bijten kunnen we het wel even doen met onze jaarlijkse controle bij onze tandarts in Goes.

Als je 31 december als goede voornemen hebt bedacht om wat minder suiker te gaan eten na al die feestdagen. Begin daar in Frankrijk dan pas in februari mee. Ondertussen hebben we namelijk al 5 van die taarten op. Elke gelegenheid in januari wordt aangegrepen om zo’n taart te eten. Vaak nog met allerlei varianten chocola of appel. Dan moet je natuurlijk van elk taartje een puntje proeven. Gelukkig is er vannacht sneeuw gevallen dus kunnen we even een flinke wandeling maken om die taartjes eraf te lopen.