La vie

Moestuin

De voorbereidingen voor de moestuin van volgend jaar zijn begonnen. Na ons eerst te hebben ingelezen op de manieren om dit te doen hebben we ervoor gekozen om zo natuurlijk mogelijk te gaan verbouwen met de permacultuur methode. Dit is een duurzame en onderhoudsvrije manier van tuinieren. Je spit de grond niet om maar bedekt deze eerst met een laag karton. Hierdoor gaat al het gras eronder rotten en komen er wormen op af. Deze zorgen ervoor dat de grond luchtig en voedingsrijk wordt door de gangen die ze graven en de hummus die ze uitwerpen. Vervolgens bedek je de grond telkens met mulch (organisch materiaal) waartussen je je plantjes kunt zetten. Onkruiden hebben geen kans om door de mulchlaag naarboven te komen en deze zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft in de zomer en warm in de koudere periodes. 

We hebben een mooie plek uitgekozen op het laagste punt van ons land. Hier heeft de moeder van de vorige eigenaresse vroeger ook haar moestuin gehad onze oudere buurman heeft haar toen geholpen goede grond hier te storten. Er is ons verteld dat er preien van 10cm dik stonden dus dat de grond wel goed moet zijn.

De grond hebben we nu al bedekt met karton en een laag ‘mulch’. Nu is het alleen nog afwachten tot we volgend jaar kunnen gaan planten. Wel hebben we al wat frambozen- en bramenplantjes gezet want dit zijn vaste planten die in de herfst worden geplant.

We hadden dit jaar al wat aardbeien gezet. Deze plantjes werden helaas een paar keer opgegeten door de hertjes. Daarom hebben we om de moestuin heen een houten schapenhek gezet om alles te beschermen tegen het wild hier. Want we willen natuurlijk ook geen zwijntjes die alles om komen woelen.