Niet gecategoriseerd

Vendange van de Chardonnay

Afgelopen maandag en dinsdag hebben we geholpen bij onze buren van Château Eugénie met het plukken van de Chardonnay druif voor hun witte wijn. De witte druif wordt 2 weken eerder geoogst dan de blauwe Malbec druif. Een gedeelte wordt machinaal geoogst maar voor hun beste wijnen doen ze alles met de hand.

Wie heeft het niet als droom om ooit eens te helpen bij de vendange in Zuid-Frankrijk! Dat klinkt toch ook prachtig, in het zonnetje door de mooie wijnvelden. Ik kan je vertellen het is echt keihard ploeteren. Nu zijn we het gewend om hard te werken, misschien hebben jullie ons wel eens zien rennen en vliegen in Jardin in Goes. Maar die Fransen doen er nog een schepje bovenop. In de bloedhete zon knippen ze in een rap tempo de druiven af. Zonder water of enige pauze werken ze van 7 uur tot 14 uur door. Daarna wordt het ook hen te warm. Aan de wijnrank lijkt geen einde te komen… En wanneer je eindelijk aan het einde bent, draai je weer om om aan de volgende te beginnen.

Het zoontje van de eigenaar van 7 jaar was er ook bij en hielp gewoon mee. Zo trots op elke emmer die hij vulde. Zijn vrolijkheid sleepte iedereen erdoorheen. Thuis springen we oververhit het zwembad in en daarna zelfvoldaan (met veel spierpijn) op de bank. Blij dat we 2 weken hebben om bij te komen voordat ze aan de rode druif beginnen.