La vie

Koud zwemmen

Al anderhalf jaar lang nemen we elke ochtend een koude douche en iedere zondag een ijsbad.

De meeste mensen noemen ons ‘gek’ en geloof me, bijna elke keer voordat ik het water in ga denk ik ook: ‘je bent gek’. Waarom doen zoveel mensen het dan toch?

Mijn vader heeft heel zijn leven al last van reuma (Bechterew) gebruikte hier zware medicijnen voor en kon soms niks doen omdat hij zo veel pijn had. Totdat hij kennismaakte met de Wim Hof Methode een aantal jaar geleden samen met mijn broertje. Hij kan nu zonder pijn en medicijnen door het leven. Zelf ben ik ooit gevallen met mijn paard en hier heb ik veel last van mijn nek aan overgehouden. Toen ik zag dat het mijn vader zo hielp ben ik anderhalf jaar geleden ook begonnen met het koude water. En elke keer als ik dat koude water weer uitkom, voel ik me als nieuw.

Naast dat het zo ontstekingsremmend is geeft het je zoveel energie. Vooral in de winter waardoor de kou en het weinige zonlicht al je energie lijken weg te nemen. Lijkt het koude water dit weer terug te geven. Het maakt je bestand tegen de wintertijden. Je immuunsysteem wordt sterker, je humeur beter, je huid strakker en je lichaam maakt bruinvet aan waardoor je sneller opwarmt.

Sinds september doen we de koude dip op zondag samen met een groepje. Wat gaan we die missen als we straks naar Frankrijk vertrekken. Samen het water trotseren en erna met een warm theetje genieten van het samen te zijn. Iets wat ons (zeker in deze tijd) goed doet.

En wie weet, misschien gaan we ooit met z’n allen het winterse ‘eau Francaise’ in.

“If we always choose comfort, we will never learn the deepest capabilities of our mind and body”

The Iceman